170 hectare eigen producten
Effectief werken met unieke specialistische machines
Meer dan 55 jaar ervaring
Milieubewust ondernemen

Opbouw zink- en kraagstukken

Raamwerk

Klassieke zinkstukken zijn vaak enorm zwaar en groot. Ze worden daarom op buizen gemaakt, om ze soepel en onbeschadigd in het water te laten glijden. Een sleepboot of kraanschip kan het zinkstuk met sleeplijnen verplaatsen.

Eerst wordt een raamwerk van wiepen gelegd voor de eerste laag, vervolgens een tweede laag haaks erop. Elk kruispunt wordt geknoopt met sjorringtouw, dat tevens de basis vormt voor het verder opknopen van het rijshout op het zinkstuk. Het sjorringtouw bevat sisal-polypropleen en zet zich vast als het nat wordt.

Zinkstukken / Kraagstukken - Tekst

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid

Hierna worden bossen rijshout gelijkmatig verdeeld tussen de bovenste laag wiepen, tot een dikte van 10 tot 15 cm. Hierover wordt een tweede laag rijshout aangebracht, haaks op de eerste laag. De opdrachtgever bepaalt overigens de dikte van de wiepen en van de laag rijshout. Die opdrachtgever kan bijvoorbeeld zijn: Rijkswaterstaat, een gemeente of een aannemer.

Wat is het verschil tussen zinkstukken en kraagstukken?

Zink- en kraagstukken zijn essentiële onderdelen in watermanagement, maar wat is exact het verschil?

Deze twee termen verwijzen naar dezelfde matten, maar ze worden op verschillende locaties in watergangen gebruikt. Zinkstukken worden geplaatst op de bodem van een watergang om erosie te voorkomen en stabiliteit te bieden.

In tegenstelling tot een zinkstuk, wordt het kraagstuk juist specifiek in de kraag of het talud van een watergang geplaatst. Uiteraard met als doel om oevers te beschermen en verstevigen.

zinkstukken-kraagstukken-tekst-2

De keuze tussen zink- en kraagstukken hangt af van de specifieke behoeften van een waterproject. Beide oplossingen zijn cruciaal om waterwegen duurzaam te beheren en erosie tegen te gaan. Voor hoogwaardige zink- en kraagstukken, kunt u vertrouwen op de expertise van Van Aalsburg. Ontdek meer over hoe wij bijdragen aan waterbeheer en -behoud. Neem vandaag nog contact met ons op voor een deskundig en vrijblijvend advies. Wij staan u graag te woord.

Meer informatie

Veelgestelde vragen

Waar dienen zink- en kraagstukken voor?

Zinkstukken worden ingezet ter bescherming van de bodem, terwijl kraagstukken dienen voor het beschermen van oevers.

Waar bestaan zink- en kraagstukken uit?

Elk zink- en kraagstuk bestaat uit wiepen (rollen samengebonden wilgentakken). Soms gecombineerd met geotextiel of bentoniet. Ze worden afgezonken met basaltstenen.

Hoe zinken jullie de zink- en kraagstukken?

Het zinkstuk of kraagstuk wordt vastgemaakt aan een drijver. Een kraanschip sleept de drijver naar de bestemming.

De ‘kop’ van bijvoorbeeld het zinkstuk wordt met een zinkbalk afgezonken en de rest ervan met stortstenen.