150 hectare eigen producten
Effectief werken met unieke specialistische machines
Meer dan 55 jaar ervaring
Milieubewust ondernemen

Opbouw zink- en kraagstukken

Raamwerk

Klassieke zinkstukken zijn vaak enorm zwaar en groot. Ze worden daarom op buizen gemaakt, om ze soepel en onbeschadigd in het water te laten glijden. Een sleepboot of kraanschip kan het zinkstuk met sleeplijnen verplaatsen.

Eerst wordt een raamwerk van wiepen gelegd voor de eerste laag, vervolgens een tweede laag haaks erop. Elk kruispunt wordt geknoopt met sjorringtouw, dat tevens de basis vormt voor het verder opknopen van het rijshout op het zinkstuk. Het sjorringtouw bevat sisal-polypropleen en zet zich vast als het nat wordt.

Zinkstukken/Kraagstukken - Tekst

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid

Hierna worden bossen rijshout gelijkmatig verdeeld tussen de bovenste laag wiepen, tot een dikte van 10 tot 15 cm. Hierover wordt een tweede laag rijshout aangebracht, haaks op de eerste laag. De opdrachtgever bepaalt overigens de dikte van de wiepen en van de laag rijshout. Die opdrachtgever kan bijvoorbeeld zijn: Rijkswaterstaat, een gemeente of een aannemer.

Meer informatie

Veelgestelde vragen

Waar dient een zinkstuk voor?

Zinkstukken worden al jaren gebruikt als bodembescherming maar ook als bescherming voor oever tegen erosie dat wordt veroorzaakt door water.

Waar bestaat een zinkstuk uit?

Elk zinkstuk bestaat uit wiepen (rollen samengebonden wilgentakken). Soms gecombineerd met geotextiel of bentoniet. Ze worden afgezonken met basaltstenen.

Hoe zinken jullie de zinkstukken?

Het zinkstuk wordt vastgemaakt aan een drijver. Een kraanschip sleept de drijver naar de bestemming. De ‘kop’ van het zinkstuk wordt met een zinkbalk afgezonken en de rest ervan met stortstenen.