Zinkstukken / Kraagstukken
Ambachtelijk vervaardigd
Zinkstukken zijn opgebouwd uit wiepen. Dat zijn bundels in elkaar gedraaid wilgenhout, deze zijn met afbreekbaar sjorringtouw vastgemaakt tot matten. Ze worden al meer dan 100 jaar gebruikt als bodembescherming maar ook om oevers te beschermen tegen erosie door water. In de wegenbouw voorkomen ze wegverzakking. Zinkstukken kunnen ook worden uitgevoerd met jutedoek, geotextiel of bentoniet.
Van Aalsburg B.V. heeft kennis en ervaring voor het ambachtelijk vervaardigen van alle soorten constructies: zinkstukken voor bodembescherming en kraagstukken voor oeverbescherming.







Verschillende soorten zinkstukken
Voor oever- en bodembescherming

Zinkstuk klassiek

Zinkstuk met jutedoek

Zinkstuk met geotextiel

Zinkstuk met bentoniet
Opbouw zink- en kraagstukken
Raamwerk
Klassieke zinkstukken zijn vaak enorm zwaar en groot. Ze worden daarom op buizen gemaakt, om ze soepel en onbeschadigd in het water te laten glijden. Een sleepboot of kraanschip kan het zinkstuk met sleeplijnen verplaatsen.
Eerst wordt een raamwerk van wiepen gelegd voor de eerste laag, vervolgens een tweede laag haaks erop. Elk kruispunt wordt geknoopt met sjorringtouw, dat tevens de basis vormt voor het verder opknopen van het rijshout op het zinkstuk. Het sjorringtouw bevat sisal-polypropleen en zet zich vast als het nat wordt.

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid
Hierna worden bossen rijshout gelijkmatig verdeeld tussen de bovenste laag wiepen, tot een dikte van 10 tot 15 cm. Hierover wordt een tweede laag rijshout aangebracht, haaks op de eerste laag. De opdrachtgever bepaalt overigens de dikte van de wiepen en van de laag rijshout. Die opdrachtgever kan bijvoorbeeld zijn: Rijkswaterstaat, een gemeente of een aannemer.
Veelgestelde vragen
Zinkstukken worden al jaren gebruikt als bodembescherming maar ook als bescherming voor oever tegen erosie dat wordt veroorzaakt door water.
Elk zinkstuk bestaat uit wiepen (rollen samengebonden wilgentakken). Soms gecombineerd met geotextiel of bentoniet. Ze worden afgezonken met basaltstenen.
Het zinkstuk wordt vastgemaakt aan een drijver. Een kraanschip sleept de drijver naar de bestemming. De ‘kop’ van het zinkstuk wordt met een zinkbalk afgezonken en de rest ervan met stortstenen.
Projecten
Al meer dan 55 jaar vertrouwd door duizenden klanten

Wilgentenen schutting in Lobith
In Lobith hebben we voor een familie een stukje vakmanschap geleverd: een ter plaatse gevlochten wilgentenen schutting.

Werkzaamheden Kanaal Bocholt-Herentals
In het kanaal van Bocholt-Herentals heeft Van Aalsburg een unieke combinatie van bentoniet met zinkstukken geplaatst.




