Wilgentenen schutting onderhoud

Heeft u een wilgentenen schutting of bent u van plan een wilgentenen schutting aan te schaffen? In deze blogpost leest u alles over het onderhoud en de levensduur van de wilgentenen schutting.

Een wilgentenen schutting bestaat uit gevlochten wilgentenen die uw tuin een natuurlijke, strakke uitstraling geven. Ook zijn de schuttingen enorm sterk doordat er tussen houten palen door gevlochten wordt. Hierdoor is de schutting bestand tegen heel veel mogelijke weersomstandigheden.

Wilgentenen schutting onderhoud

Onderhoud

Over het algemeen is er weinig tot geen onderhoud aan de wilgentenen schutting. Wel is er de keuze om de wilgentenen schutting te behandelen met lijnolie.

De schutting wordt door de behandeling met lijnolie iets donkerder van kleur, de schutting blijft een aantal jaren wat strakker en de schutting kan twee tot drie jaar langer meegaan. Het niet behandelen van een wilgentenen schutting is geen probleem, de bast van de gevlochten verruwd iets sneller en de schutting kan minder lang meegaan.

Houdt u van een robuuste uitstraling? Dan is de optie om uw schutting niet te behandelen geschikter voor u. Houdt u meer van een strakke uitstraling? Dan kunt u de optie om uw schutting te behandelen met lijnolie overwegen.

Wilgentenen schutting onderhoud

Behandeling met lijnolie

Een wilgentenen schutting kan 8 weken na het vlechten behandeld worden met lijnolie. Het aanbrengen van lijnolie is nauwkeurig werk. Ten eerste moeten de wilgentenen goed droog zijn om behandeld te kunnen worden. Daarnaast is het belangrijk dat er weinig wind staat op het moment dat de wilgentenen schutting behandeld wordt.

Per vijf vierkante meter is er ongeveer 1 liter lijnolie voor twee zijden nodig. De behandeling worden uitgevoerd met een platenspuit waarin lijnolie gemengd is met maximaal de helft terpentine om te verdunnen. Ook kan de lijnolie niet verdund worden aangebracht met een brede blokkwast. Het verdunnen van de olie zorgt ervoor dat deze beter in de takken trekt.

Tijdens het behandelen met lijnolie is het belangrijk dat er zorgvuldig gewerkt wordt.
Lijnolie zorgt er namelijk voor dat het heel glad wordt, dus als je dit op tegels morst kan het weken tot maanden erg glad blijven. U kunt voor de zekerheid een oud laken of karton op de tegels plaatsen tijdens de behandeling. Het behandelen van de schutting heeft alleen de eerste drie jaar na plaatsen zichtbaar effect.

Wilgentenen schutting onderhoud

Levensduur en herplaatsing schutting

De levensduur van een wilgentenen schutting ligt tussen de acht en tien jaar. Deze kan verlengd worden als u bijvoorbeeld klimplanten om de schutting heen plaatst met zo ongeveer vijf jaar. U kunt ervoor kiezen om de gehele schutting te laten herplaatsen na acht tot tien jaar, maar u kunt er ook voor kiezen om de eerste 20 cm te herplaatsen. Deze 20 cm slijt namelijk het meest en het snelste door het weer. Dit herplaatsen gebeurt na ongeveer 8 jaar nadat de schutting geplaatst is. De kosten zijn beperkt en uw schutting gaat ongeveer drie jaar langer mee!

Lijnolie en benodigdheden zijn op onze webshop https://www.wilgentenenschuttingen.nl/ te bestellen of kunnen na het vlechten door de medewerkers aan u verkocht worden. Heeft u advies nodig of wilt u meer aanvullende informatie?

Bel of mail ons gerust, wij helpen u graag!

Meer informatie
Terug naar overzicht