Overal in Nederland worden wilgen weggehaald. Waarom? Ok, wilgen moeten eens per drie jaar gesnoeid worden. En onderhoud vinden we lastig en duur. Maar is dat terecht? De wilg is een ware biodiversiteitshub voor honderden soorten. Reden genoeg dus om wilgen lekker te laten staan. Faunest zoekt naar nieuwe mogelijkheden om wilgen(tenen) te gebruiken op een manier zodat ze iets ópleveren. Hoe zij dat doen? Dat lees je hier.
Wild van wilgen
Bij Faunest zijn ze, net zoals Van Aalsburg, wild van wilgen. In hun adviezen en ontwerpen nemen ze zowel het aanplanten van nieuwe wilgen als het gebruik van de wilgentenen veelvuldig op. De wilg is van nature klimaatadaptief. Het dikke pak bladeren van de wilg zorgt voor verkoeling en bij hevige hoosbuien slurpt de boom veel water op. Wanneer hij geplaatst wordt aan de waterkant, zorgt hij voor versteviging van dijken en zuivering van het water. Toegegeven: onderhoudsvriendelijk is hij niet.
Wilgentenen (her)gebruiken
Wat als we geknotte wilgentakken niet meer als afval, maar als grondstof gaan zien? Wilgentenen worden al gebruikt voor toepassingen als schuttingen, borderranden en bloembakken. Maar zouden ze ook als toeslagstof gebruikt kunnen worden bij het 3D-printen van gerecycleerd beton of O-material? Of kunnen de splinters samengeperst worden tot nieuw plaatmateriaal? Om deze vragen te onderzoeken deden ze onder andere samen met Inge Savelkouls-Huisman mee aan de Wilgen hackathon begin dit jaar, georganiseerd door BlueCity. Daar hebben ze verkent wat de wilg in toepassingen binnen én buiten het huis kan brengen.
Regeneratief met restmaterialen
Faunest zoekt graag naar regeneratieve oplossingen voor restmaterialen en de wilg is daar een mooi voorbeeld van. Ze hopen dat ze in de toekomst nog meer gemeenten en projectontwikkelaars kunnen overtuigen om wilgen te behouden én aan te planten. Ben jij na het lezen van dit artikel ook wild geworden van wilgen? Of ben je benieuwd hoe we jouw project zo regeneratief mogelijk kunnen maken? Bel ons! We zijn gewillig om je daarbij te helpen.
Dit artikel is afkomstig van https://faunest.nl/ geschreven door Bertus Stufken