170 hectare eigen producten
Effectief werken met unieke specialistische machines
Meer dan 55 jaar ervaring
Milieubewust ondernemen

Wij plaatsen verschillende soorten natuurlijke oeverbeschermingen

Natuurlijke beschoeiing: de rijshouten ‘damvorm’

De eerste mogelijkheid van een rijshouten beschoeiing is de ‘damvorm’. Dit is een van onze meest natuurvriendelijke opties. Met deze manier van beschoeien beschermen we oevers tegen bijvoorbeeld afkalving.

Deze natuurlijke beschoeiing wordt gemaakt door twee rijen palen de grond in te drijven. Dat kan gebeuren door trillen of boren. Als de ondergrond te zanderig is, worden de palen de grond in gespoten met een waterpomp en spuitlans. De dikte en lengte van de palen hangen af van de diepte van het water.

natuurlijke-beschoeiingen-tekst-3

De ruimte tussen de beide palenrijen wordt opgevuld met rijshout of wiepen. Om te voorkomen dat het rijshout uit de constructie drijft, wordt het hout aangedrukt en vastgezet met geplastificeerde draden. De werkzaamheden gebeuren bij voorkeur vanaf de oever, maar indien dat niet mogelijk is kunnen ze ook vanaf het water worden uitgevoerd.

De natuurlijke oeverbescherming komt tussen twee kribben te staan, waardoor de golfslag wordt gebroken en de oevers daarmee worden beschermd. Om de fauna in en om het water niet te hinderen, kan de natuurlijke oeverbescherming worden voorzien van een uittreedplaats. Bekijk hier het dwarsprofiel van een rijshouten beschoeiing.

Een beschoeiing met één rij palen met gevlochten wilgenhout ertussen

Een andere vorm van natuurlijke oeverbescherming is ook rijshouten beschoeiing, maar dan met één rij palen op ca. 60 centimeter afstand in de grond. Daartussendoor wordt griendhout met een dikte van 2 tot 3 centimeter gevlochten. Er wordt ook weleens gebruik gemaakt van touw met gebundelde en geperste wilgen (wiepen).

Natuurlijke Oeverbescherming - Tekst

Een beschoeiing van gerecyclede kunststofmaterialen

Als Van Aalsburg B.V. werkt met kunststofmaterialen, wordt er vaak gewerkt met gerecyclede kunststofmaterialen. Deze hebben een duurzaam een milieuverantwoord karakter. Ook is de levensduur verantwoord; deze is ruim 40 jaar. Van Aalsburg B.V. plaatst damwandconstructies van gerecycled kunststof die worden aangeboden door de beste aanbieders van moderne, innovatieve grond- en waterkeringsystemen.

Kunststof schermen op onverwoestbare houten palen onder de waterspiegel. Met een levensduur van ruim 40 jaar. De schermen keren de grond en de palen versterken de totale constructie. Slim, efficiënt, duurzaam, onderhoudsvrij en milieuvriendelijk maatwerk. Typisch Van Aalsburg B.V.: uitstekende kwaliteit tegen een scherpe prijs.

Natuurlijke Oeverbescherming - Tekst

Paal/schot beschoeiing

Een paal/schot beschoeiing is de meest voorkomende variant. Deze constructie wordt meestal gezet tot een hoogte van 1,5m en wordt voorzien van geotextiel aan de binnenkant van de constructie om wegspoelen van de achterliggende grond te voorkomen. De paal/schot beschoeiing is ook een vorm van natuurlijke oeverbescherming en is te gebruiken als grond of waterkering.

Damwand

Wij hebben jarenlange ervaring met het plaatsen van hardhouten damwanden. Een damwand is een verticale grond- of waterkerende constructie, die hoger is dan beschoeiing. De damwand bestaat uit losse elementen van hardhout of naaldhout. Deze zijn te verkrijgen met een FSC-label duurzaam houtgebruik.

De elementen zijn met grond- of waterdichte verbindingen verbonden. De wanden zijn 1 tot 10 meter hoog en 4 tot 10 centimeter dik. De damwand gaan gemiddeld 10 to 25 jaar mee, afhankelijk van het materiaal, ontwerp, het onderhoud en de constructie. De damwand wordt geplaatst met trillingen of trillingsvrij drukken. Dit gebeurt meestal vanaf het water, met een kraan op pontons.

Wilt u meer advies over het plaatsen van een oeverbescherming of damwand? Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies

Meer informatie

Veelgestelde vragen

Hoe wordt een natuurlijke oeverbescherming geplaatst?

Natuurlijke oeverbeschermingen zijn maatwerk en dus per situatie verschillend. We hebben door de jarenlange ervaring voor elke situatie een passende oplossing.

Wat is het verschil tussen damwand en natuurlijke oeverbescherming?

Een natuurlijke oeverbescherming is lager en heeft horizontale planken, een damwand is hoger en heeft verticale delen of elementen. Een damwand is geschikter voor zware toepassingen.