Bescherm- en herstelwerkzaamheden
in natuurgebied Brandemeer
Van Aalsburg B.V. werkt in opdracht van Staatsbosbeheer in het Natura2000 gebied de Friese veenpolders aan de stagnatie van het natuurlijke verlandingsproces. Door de stagnatie van dit proces dreigen we cultuurhistorisch laagveengebied te verliezen. Het versterken van de legakkers stimuleert de groei van nieuw veen en houdt de leefomgeving van bijzondere soorten zoals de otter in stand.
Het landschap dat zich kenmerkt door afwisselende stroken land en water is vroeger ontstaan door de turfwinning. De stroken land, ook wel legakkers genoemd, werden gebruikt om de gebaggerde turf die uit de stroken water werd gewonnen te drogen. De stroken water noemt men petgaten. De gedroogde turf werd voor verschillende toepassingen gebruikt. De bekendste hiervan is brandstof. Met de komst van steenkool als brandstof nam de vraag naar turf af. Daarmee kregen de veenpolders veelal een natuurlijke en recreatieve functie. Tegenwoordig zijn de gebieden het onderkomen van veel bijzondere dier- en plantsoorten.
De huidige functie van deze gebieden staat door verschillende oorzaken onder druk. Door golfslag en wind worden de legakkers aangetast en brokkelen langzaam af. De bescherm- en herstelwerkzaamheden die Van Aalsburg B.V. uitvoert zijn van belang om de petgaten en legakkerstructuur in stand te houden, en de leefgebieden van de plant- en diersoorten te behouden. Om dit te bereiken voert Van Aalsburg B.V. de volgende maatregelen uit:
- Legakkerherstel
De aangetaste oevers worden hersteld met grond dat vanuit verschillende depot naar de legakkers wordt vervoerd. - Ruim 15.000 palen aanbrengen
Door de palen op enkele meters van de legakkers te plaatsen, dienen ze als golfbrekers. Dit vermindert de invloed van golfslag op de legakkers. - Het snoeien en verwijderen van bomen en opschot op de legakkers
Vanaf pontons wordt de overtollige vegetatie met behulp van een kraan verwijderd. - Anti-vraat maatregelen
Om de rietgroei te bevorderen plaatsen we op verschillende locatie ganzenwerende rasters. Hierdoor vreten de ganzen de net aangeplante riet niet en wordt het proces van natuurlijke verlanding gestimuleerd.
Leidend in de werkwijze waarop Van Aalsburg B.V. de bescherm- en herstelwerkzaamheden uitvoert is duurzaamheid. Door middel van ondiep varend materieel beperken we de aantasting van de omgeving. Verschillende materieelstukken zijn daarnaast elektrisch aangedreven. Zoals kettingzagen en bootjes. De elektriciteit voor deze materieelstukken wekken we ter plaatse duurzaam op met onze energyhub. Dit oplaadstation is voorzien van grote accu’s, zonnepanelen en windwokkels. Het met brandstof aangedreven materiaal draait op blauwe diesel. Deze dieselvariant vermindert de CO2 uitstoot tot wel 89%.
Samen met de opdrachtgever werkt Van Aalsburg B.V. vandaag aan de duurzame wereld van morgen.