Legakkers
Herstellen en behouden
Legakkers zijn langgerekte eilanden waarop in vroegere tijden veen werd gedroogd voor de turfhandel. Weer en wind hebben veel legakkers doen verdwijnen en in water veranderd.
Dat erosieproces stopt helaas niet. Met als gevolg dat de historische landschapsstructuur en recreatieve functies worden aangetast. Van Aalsburg B.V. ontwikkelde daarom een techniek om legakkers en rietoevers te herstellen en behouden en succesvol!
3e generatie familiebedrijf
met hoogwaardige wilgenhout producten
- Meer dan 55 jaar ervaring
- Alle kennis in eigen huis
- Groot en dynamisch familiebedrijf
Proefproject Loosdrechtse Plassen
Legakkers zijn nog te vinden in de Nieuwkoopse en de Loosdrechtse Plassen. Juist daar realiseerden we een groot proefproject. De nieuwe legakkers of rietoevers zijn opgebouwd uit rasters van wiepen (wilgenhout), doorgaans van 1m x 1m. Die allen aan elkaar gebonden worden waardoor er één geheel ontstaat.
In het onderste deel van de constructie zijn verse bossen wilgenhout (wiepen) gebruikt, omdat die het zwaarst zijn. Bovenin kwamen droge wiepen. Het stapelen en vastknopen van de zinkstukken gebeurde overlappend en zo ontstond een doorlopend ‘landstuk’. Dat werd gebouwd op een ponton en na voltooiing naar de diepte afgezonken.
Hierna werd de constructie opgevuld met veenslib, dat door onze baggerschepen uit de omgeving werd gehaald. Het slib dat bovenin werd aangebracht, werd eerst uitgelekt in beunbakken. Aan de zijkant van het ‘landstuk’ werd een maisdoek geplaatst, om het uitlopen van het veenslib te voorkomen. Tot slot beplantten we de nieuwe oevers met rietstekken en zaaiden we in het midden een strook gras.
De voordelen
Onze techniek is nieuw, innovatief en gepatenteerd. Voordelen van de techniek zijn:
- Waterbeheerders kunnen baggeropgaves combineren met de realisatie van beleidsdoelen, landschapsontwikkeling en recreatieve doelen
- Vrijkomend slib uit baggerprojecten kan met zeer beperkt transport (en dus nauwelijks CO2-uitstoot) in het gebied worden benut.
- Er zijn geen baggerdepots nodig.
- Bij de verwerking van het slib worden alleen natuurlijke materialen gebruikt (wilgenhout, sisaltouw, maisdoek). Kunststoffen (geotubes) worden niet toegepast.
Toepassingen
Met onze techniek zijn verschillende toepassingen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan:
- Aanleg van nieuwe legakkers of eilanden in ondiepe plassen.
- Aanbrengen van rietoevers tegen kades en damwanden.
- Oeverbescherming met natuur- en landschapswaarde.
Wij gebruiken in de hele constructie alleen natuurlijke materialen. Onze nieuwe gepatenteerde techniek zorgt voor een efficiënt hergebruik van bagger. En voor een natuurlijke bijdrage aan het behoud van de legakkers.
Veelgestelde vragen
Een legakker is een langgerekt eiland waarop vroeger veen werd gedroogd voor de turfhandel. Veel legakkers zijn door erosie verdwenen. Dit is nadelig voor de historische landschapsstructuur en de recreatieve functies.
Nieuwe legakkers of rietoevers zijn opgebouwd uit een aantal lagen wiepen (wilgenhout) die in rasters van vaak 1m bij 1m aan elkaar geknoopt worden. Door speciale overlappende verbindingen ontstaat zo een doorlopend ‘landstuk’, deze wordt vervolgens naar de diepte afgezonken. Het wordt gevuld met stortstenen en veenslib.
De opzet en de constructies zijn geslaagd. De natuur herstelt zich weer. Op de nieuwe eilandjes groeien weer bijzondere planten.
Projecten
Al meer dan 55 jaar vertrouwd door duizenden klanten
Historische oude grienden
Van Aalsburg B.V. is aan de slag voor Staatsbosbeheer. Wilgenhout wordt uit de oude grienden gekapt.
Gemeente Rotterdam
Van Aalsburg heeft kennis en ervaring voor het ambachtelijk vervaardigen van alle soorten constructies.