Een knotwilg in uw tuin

Advies over alles rondom een knotwilg in uw tuin

Een oer-Hollandse knotwilg als sieraad in uw tuin. Hier leest u waarom dit nou de ideale boom is voor uw tuin en daarnaast leest u allerlei handige informatie over de knotwilg en het onderhouden van de knotwilg.

Een knotwilg is een vrij eenvoudige boom, die makkelijk en snel groeit. U kunt de knotwilg kennen van het Hollandse landschap maar ook in parken en tuinen is het een gewilde boom.

Knotwilg in de tuin

Jonge en oude knotwilg

Om een knotwilg te planten zijn de maanden vanaf oktober tot juni de beste periode om een wilg in uw tuin te planten omdat in deze periode het blad van de bomen valt. Jonge knotwilgen kunnen heel eenvoudig gestekt worden door een gladde wilg zonder veel zijtakken van enkele cm dik op bijvoorbeeld drie meter lengte af te knippen en deze ongeveer 50 cm diep in de grond te plaatsen.

Het afknippen van de wilg is nodig omdat de wilg met de wind gaat meebewegen en daarmee de beginnende wortels afdraait en doodgaat. Een wilg van enkele cm dik is de minimale dikte, maar een dikkere tak van zes tot acht cm is meer aan te raden omdat deze meer “kracht” heeft om te slaan.

De jonge wilgen die wij leveren zijn twee tot drie jaar oud en hebben geen kluit. Naast deze variant kunnen we ook wilgen leveren met kluit. Deze kunnen variëren in de leeftijd tussen de 10 en de 50 jaar oud en hebben een veel grotere omvang. De kosten voor het aanplanten van de oudere knotwilg zijn substantieel hoger, maar daarvoor krijgt u direct een hele karakteristieke knotwilg in uw tuin.

Knotwilg in de tuin

Grondsoorten

Wilgen kunnen groeien op alle verschillende soorten grond. Wel hebben wilgen op de meeste grondsoorten ontzettend veel water nodig na het aanplanten. Met en zonder kluit moeten beide na twee weken geen regen iedere drie dagen water hebben. Zonder kluit hebben ze 1 tot 2 emmers water nog per drie dagen en met kluit hebben ze 10 tot 15 emmers water nodig.

Knotwilg in de tuin

Twee voordelen van een knotwilg in de tuin:

Het eerste voordeel van een knotwilg is dat de takken van de knotwilg in de tuin als tuinafscheiding gebruikt kan worden. Dit staat heel sfeervol en heeft een duurzame en natuurlijke uitstraling.

Naast het sfeervolle gedeelte heeft een knotwilg ook een grote waarde voor de natuur en de biodiversiteit. De knotwilg is één van de vroegste bloeiers in het voorjaar en daarmee van grote waarde voor de natuur. Knotwilgen bieden veel beschutting voor verschillende diersoorten. Ook is het een grote voedselbron voor veel insecten en voor vogels en eenden een nestgelegenheid.

Advies

Knotwilgen zijn er in verschillende soorten met verschillende eigenschappen. Van Aalsburg adviseert en levert als soort voor in de tuin de inlandse Salix alba. Deze variant is namelijk niet gevoelig voor kwaadwillende en lastige insecten en daardoor makkelijker goed te onderhouden. De wilg moet tussen de 1 en 3 jaar geheel gesnoeid worden als het blad er af is en dit is tussen de periode van november tot maart.

Meer informatie
Terug naar overzicht