150 hectare eigen producten
Effectief werken met unieke specialistische machines
Meer dan 55 jaar ervaring
Milieubewust ondernemen

Damwanden: dé constructieve toepassing

Meer over de voordelen en eigenschappen

Een damwand bestaat uit losse delen en elementen. Deze zijn met grond- en waterdichte verbindingen aan elkaar verbonden. Houten damwanden kunnen 10 tot 25 jaar meegaan. Dit is geheel afhankelijk van het materiaal, het ontwerp, het onderhoud en de constructie.

Kunststof damwanden gaan hebben zelfs een levensduur van maar liefst 40 jaar. Van Aalsburg B.V. plaatst namelijk damwanden van gerecycled kunststof. Deze worden aangeboden door de beste aanbieders van moderne, innovatieve grond- en waterkeringsystemen.

Damwanden hebben een sterke constructie doordat alle elementen verticaal geplaatst worden. Deze worden dan ook gebruikt voor zware toepassingen. Situaties waarin beschoeiingen simpelweg niet kunnen voldoen. Denk hierbij aan grote wateren waar de golfslag heftig is. Of wanneer bijvoorbeeld het hoogteverschil tussen de kant en het water groot is.

damwanden-tekst-1

Verschil tussen beschoeiingen en damwanden

Het grote verschil tussen een beschoeiing en een damwand is de situatie waarin het geplaatst wordt. Damwanden kunnen meer aan dan beschoeiingen. Daarom zijn damwanden geschikter voor zware toepassingen en zijn beschoeiingen lager dan damwanden.

Nog een verschil is de plaatsing van de elementen. Bij beschoeiingen worden elementen verticaal, maar ook horizontaal geplaatst. Dit is niet het geval bij damwanden. Hier worden de elementen enkel verticaal geplaatst.

damwanden-tekst-04

Een damwand: niet alleen voor water

U ziet het steeds vaker, achter in de tuin een heerlijke zitplaats. Vaak is deze plek wat lager gelegen dan de rest van de tuin. Zo zit u lekker uit de wind. Om echt uit de wind te zitten dient het een stuk lager te liggen dan de rest van de tuin. Daarom kunt u het beste gaan voor het plaatsen van een damwand.

De grondkerende werking van de damwand, zorgt ervoor dat de grond in uw tuin op de plek blijft. Met goede grondkering zijn hoogteverschillen in uw tuin geen probleem.

Vergunning nodig?

In uw tuin

Is er een vergunning nodig om een damwand te plaatsen in uw tuin? Dit is volledig afhankelijk van de gemeente waarin u woont. Wij merken dat het in de meeste gevallen niet nodig is wanneer het gaat om een maximale hoogte van 1 meter.

damwanden-tekst-3

In het water

Dit ligt iets gecompliceerder. Je dient hier allereerst uit te zoeken of het water in beheer is van Rijkswaterstaat of waar waterschap bevoegd is (regionaal). Mocht je de damwand buiten een watersysteem plaatsen of vervangen, geldt er geen vergunning- of meldplicht. Het is dus van belang dat dit eerst uitgezocht wordt.

Wanneer u weet wie de beheerder is, is het dus altijd goed om te checken of u een vergunning nodig heeft.

Meer informatie?

Wilt u meer weten of het plaatsen of vervangen van een damwand? Neem gerust contact op, wij staan u graag te woord en beantwoorden al uw vragen.

Vrijblijvend advies

Veelgestelde vragen

Plaatsen jullie ook damwanden bij particulieren?

We plaatsen damwanden zowel bij particulieren als overheidsinstellingen. Totaal ruim 30 kilometer per jaar.

Hoe wordt een damwand geplaatst?

Het plaatsen van een damwand is echt maatwerk. De werkwijze is daarom per situatie verschillend. Met onze jarenlange ervaring hebben wij voor elke situatie een passende oplossing.

Wat is het verschil tussen damwand en beschoeiing?

Een beschoeiing is lager en heeft horizontale planken, een damwand is hoger en heeft verticale delen of elementen. Een damwand is geschikter voor zware toepassingen.